10 december 2009

Bondkakor

Det här är ett recept som min mor bakar varje jul så för mig är det här en av de definitiva julkakorna som måste göras varje år.

Kakorna kallas för Bondkakor och receptet ger ca 70 st beroende på hur man skär till dem.

Börja med att sätta ugnen på 200 grader eller 175 grader om du använder varmluftsugnen. Jag tycker kakorna blir bäst med över-undervärme på 200 grader.

För ingredienserna behöver du följande:
  • 5½ dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk vatten
  • 3/4 dl (50g) grovhackad sötmandel
  • 200 g smör/margarin
Därefter ska du lägga mjölet i en hög på bakbordet. Gör en grop däri och tillsätt sockret, sirapen, bikarbonaten blandat med vattnet, mandeln och matfettet som är skuret i skivor. Hacka sen snabbt ihop alltsammans till en smidig deg.

Forma sen 2 rullar, 4-5 cm i diameter (själv så kör jag på 3 rullar så att de passar min ugn bättre). Placera rullarna sen i aluminiumfolie och förvara dem i kylskåpet några timmar eller tills de är hårda.
Skär dem i ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspapper och grädda kakorna mitt i ugnen tills kakorna fått en guldgul färg, vilket tar 4-7 min.

När kakorna är klara lägg dem på grillgallret (som du förhoppningsvis har tagit ut innan ugnen sattes på) så att kakorna får kylas av lite. Tänk på att de är väldigt mjuka när de precis kommit ut ur ugnen och smakar som bäst när de har stelnat till och svalnat.

Bonne appetite

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar