18 december 2009

Glögg - kryddning på eget vis

Så här i juletider så är det viktigt att man dricker varmt, som varm choklad eller eggnog, med eller utan alkohol.

Men det är också viktigt att man får lite julkänsla och vad är bättre än att dricka lite glögg! Eller som britterna kallar det; mulled wine, eller som tyska; Glühwein. För mig är det mer julkänsla än den varma chokladen, speciellt när man får dricka det tillsammans med lussakatter och bondkakor.

För de som känner att Blossa-glögg med alla dess varierande smaker inte riktigt är det man letar efter så kan man alltid göra sin egen kryddning.

Det här receptet med glögg räcker för 8 personer och ska serveras varm för att få fram smaken bäst.
  • 3 flaskor rött vin
  • några strimlor apelsin- och citronskal
  • en rejäl nypa av mald ingefära, kanel och kryddnejlika. Man kan använda hela kryddor också.
  • 50 g socker
  • kanelstänger
Och så till själva metoden:
Vinet ska värmas tillsammans med citrusskalen, kryddorna och sockret i kastrull. När sockret har smält helt och vinet varmt men precis innan det börjat koka så stäng av plattan, flytta kastrullen och låt glöggen stå och dra i 5-10 min före serveringen. Tycker du att glöggen har blivit alldeles för stark så kan du blanda ut med lite vatten.

Nu till serveringen:
Som sagt så ska glöggen serveras varm (självklart). Har du använt hela kryddor i tillagningen av glöggen så filtrera bort dem, men lämna några kvar efter smak för synens skull om du låter gästerna ta för sig själva.
Om du däremot serverar glöggen i glas till gästerna så häll upp i värmefasta glas och lägg i en kryddstång.

*Tänk på att dricka alkohol i måttliga mängder och inte köra direkt efter att ha druckit utan låt bilen stå till dagen efter*

**Editors note** Det går självklart bra att byta ut vinet mot alkoholfritt vin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar