Jag vet att titeln säger chokladmousse på fyra minuter, men det stämmer inte riktigt. Det tar väl ett par minuter extra än så och definitivt längre än så om man kör med handvisp, som jag gjorde när jag lagade det här. Dessutom gäller receptet för fyra personer. Tänk på det då det är riktigt mättande.
Vad du behöver är följande
100 g mörk 70%-ig choklad
en stor äggvita
3dl vispgrädde
50g strösocker
alternativt kan man även ha i två matskedar av amaretto eller någon annan likör som passar till choklad.
Vilka redskap behöver du?
två skålar av olika storlekar
elvisp
mått
- Börja med att slå sönder chokladen i mindre bitar.
- Värm upp halva mängden vispgrädde i en kastrull tills det börjar koka.
- Stäng av värmen och lägg i chokladen och rör om tills chokladen har smält och smeten är slät.
- Fyll den stora skålen med isvatten och lägg den mindre skålen i. Häll över smeten från kastrullen i den lilla och lägg till resten av vispgrädden och amaretton om man har valt det alternativet.
- Vispa alltihop tills smeten är såpass stel att man får lite toppar som stannar kvar en liten stund när man tar bort vispen. Dags att ta bort skålen från vattnet.
- Nu till äggvitan. Separera äggvitan och -gulan och lägg gulan åt sidan.
- Vispa äggen hårt så att man får toppar som verkligen stannar kvar.
- Medan du vispar så lägg till av sockret lite i taget, ungefär en matsked åt gången. Jag tycker personligen att det här receptet var godare med råsocker än strösocker men det får man prova själv.
- Häll chokladsmeten över i skålen med äggvitan och sockret och ta en slickepott och rör försiktigt runt i smeten så att allting blandas, men vispa inte.
- Dela upp allting i skålar eller glas och servera direkt. Man kan göra som jag gör också och lägga glasen i frysen medan man passar på att diska allting man har använt. Personligen tycker jag det blev lite godare när moussen hade stelnat lite extra.
SMAKLIG måltid
**Edit**
Provade på att göra det här receptet med vit choklad, det är inte att rekommendera. Enligt mig och min försökskanin så blev det alldeles för sött jämfört med den mörka chokladen som vi jämförde med. Plus att den vita chokladen tar mycket längre tid på sig att stelna till rätt konsistens.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar