11 mars 2011

Köttfärs- och rotfruktssoppa

En lite matigare variant av köttfärssoppan, tar lite längre tid att fixa men samtidigt väldigt enkel.

Det som tar längre tid att ordna är att skala och riva rotfrukterna. Utöver det är det bara att lägga i grytan och låta koka i princip.

Vad du behöver för fyra portioner är:
500 g köttfärs
7 dl grovt riva rotfrukter, typ morot, palsternacka o dyl.
1 gul lök
olivolja
13 dl vatten
2 kalvbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
1 st lagerblad
2 tsk timjan
salt och peppar

  1. Skala och riv rotfrukterna och löken grovt. Mitt tips är att börja med att riva löken direkt i en bunke. Jag hade även i selleri i min soppa som jag rev efter.
  2. Häll i lite olivolja i en stor (typ pastastor) gryta och häll i grönsakerna och rör om ett par minuter.
  3. Tillsätt vatten, buljong, tomatpuré, lagerblad, timjan, salt och peppar.
  4. Lägg i den råa köttfärsen direkt i grytan och låt koka 15-20 min. 
  5. Smaka av med mera kryddor eller tomatpuré om det behövs. Jag tog i lite paprikapulver för att få lite mer färg i soppan. Och tog i mer salt och peppar medan jag åt, saltar och pepprar alltid för lite under själva matlagningen, för det är lättare att krydda efteråt.
Det här är en soppa som jag experimenterat med på sommaren när jag varit ensam hemma. Då har ingredienserna varit väldigt flytande och varierande så jag letade runt litegrann för att få ett grundrecept att skriva upp här. Mängden ingredienser och tillvägagångssättet har jag hittat på recept.nu. Måste säga att riva grönsakerna är så mycket enklare än att skära dem som jag gjorde själv. Kom inte ens på tanken att riva dem.

****Ha åtminstone EN rödbeta i! Det får hela soppan att se så mycket mer aptitretande ut än den lite smått trista gråa färgen den annars får****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar