01 augusti 2017

Vegetarisk chili med avokadodipp och tortillachips

Ingredienser:                                           Tillbehör:
2 st sötpotatisar, ca 500 gram                 Gräddfil
1 tsk cayennepeppar                                2 st avokado
1 tsk mald spiskummin                           1-2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald kanel                                      1 krm salt
1 tsk salt                                                  1 krm svartpeppar
1 tsk svartpeppar                                     Tortillachips
1 msk rapsolja                                         1 kruka färsk koriander
1 gullök
1 röd chili
1 grön chili
2 vitlöksklyftor
4 dl stora vita bönor
2 burkar krossade tomater
1 gul paprika
1 röd paprika
1 lime

Gör så här:

  1. Blötlägg lergrytan i minst 15 min. Ju längre desto bättre tycker jag så brukar ställa den 1-24 h i den mån jag kan. Ta upp och torka ur den.
  2. Hacka 1 gullök grovt. Skala och skär sötpotatisen grovt och stek båda grönsakerna med 1 msk rapsolja i ca tre minuter tills löken har mjuknat och fått en fin färg. Finhacka chilifrukterna och lägg tillsammans i stekpannan med kanel, spiskummin, cayennepeppar, salt och svartpeppar och låt fräsa i ytterliggare två minuter. Häll på aningens rapsolja om det behövs. 
  3. Häll över i lergrytan.
  4. Skölj 4 dl vita bönor och skär paprikorna i grova bitar, finhacka vitlöksklyftorna och lägg i grytan också. Blanda ihop tillsammans med bönorna och de krossade tomaterna. 
  5. Lägg på locket och ställ in grytan i en KALL(!) ugn i den nedre delen och sätt på ugnen på 175 grader C i 1½-2 timmar.
  6. Avokadodippe - Mixa 3 dl gräddfil, 2 st avokado och 2 msk spiskummin med en stavmixer. Smaka av med 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. 
  7. Klyfta 1 lime till servering
  8. Servera den vegetariska chilin toppad med färsk koriander, limeklyftor, avokadodipp och tortillachips.



Det här är inte mitt recept. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar