Att hitta det här receptet på lasagne var en lyckoträff verkligen. Ursprunget för receptet verkar ha kommit från en kokbok med recept ICA släppte just för lergrytor. Skönt med ett grundrecept för framtiden. Nästa gång jag lagar det här så ska jag prova att ha lite bechamelsås mellan lagrena.
Ingredienser 4-5 portioner (2,5-3 litersgryta)
1 gul lök
1 msk smör
400 g köttfärs
2 morötter
500 g krossade tomater
2 dl vatten
1 dl chilisås
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl crème fraiche
1 kruka basilika
12 lasagneplattor, ungefär
2 dl riven ost
Som alltid behöver lergrytan ligga helt täckt i ett vattenbad i minst 15 min, gärna längre.
Börja med att skala och finhacka löken och fräs den sedan så att den mjuknar och får lite färg. Fräs köttfärsen sen tillsammans med löken.
Riv morötterna grovt, skala om du vill först, och blanda ner morötterna med tomatkross, chilisås, vatten, salt och peppar och låt puttra i tio minuter. Gärna under lock. Jag tog en lite för liten stekpanna så la över allt i en kastrull istället. Något att tänka på. Under tiden så ta halva basilikakrukan och finhacka bladen för att sedan ner dem tillsammans med crème fraichen i köttfärsen.
Lägg en omgång lasagneplattor i botten på grytan och börja varva med köttfärssåsen tills såsen är slut. Det översta lagret ska bestå av ett tunt lager köttfärssås.
In i den nedre delen av en kall ugn, stäng luckan och starta på 225 grader C och sätt en timer på 45 min. Ta ut grytan och strö över osten och ställ tillbaka den i ugnen i ca 10-15 min så att den smälter och får en fin färg.
Servera med det sista av basilikan på osten som dekoration.
**Efteråt så kände jag och flickvännen att laga lasagnen som vanligt var att föredra.
**Efteråt så kände jag och flickvännen att laga lasagnen som vanligt var att föredra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar