Det recept jag brukar gå efter är:
8 dl vetemjöl
1 1/2 msk bakpulver
1 tsk strösocker (försumbart om man vill)
1 tsk salt
100 g smör
4 dl mjölk eller filmjölk
Gräddas i 225°C mellan 12-15 min.
Först blandar man ihop de torra ingredienserna med smöret som har hackats eller delats till småbitar. När man har i smöret så ska man smula sönder den så att det ligger några småklumpar lite utspritt. Sedan har man i mjölken och blandar ihop det till en färdig deg. Tänk på att sconesdeg skall, till skillnad från bröddeg, vara lite klibbigt när man arbetar med det. När man har delat och format det efter behag, stick toppen av degen med en gaffel, och lägg det på en plåt i ugnen och grädda enligt given tid. Om man vill så kan man göra korssnitt uppepå dels för syns skull, och för enkel delning av en större scone.
Låt det stå och svalna lite efter man tar ut den, så är det bara att ta för sig.
Jag har inte provat med filmjölk själv, men jag kan tänka mig att sconesen blir lite fylligare, med en lite syrligare smak.
En tanke som slog mig var att fylla mina scones på något sätt.
Tricket här är mest att hitta en form som kunde hålla fyllningen på ett bra sätt. Det sätt som var det bästa var ungefär som principen att göra egen raviolli. Det vill säga att gör ungefärliga rektanglar med ena halvan lite bredare än den andra, ha fyllningen i mitten, vika över och den och täta kanterna. Ingen garanti att det funkar varje gång i och med att scones sväller under gräddning, men det är den bästa metoden jag kommer på. Ibland kan det finnas en liten läcka eller så kan man har för mycket fyllning, då läcker det också.
Några saker som man kan fylla med på detta sätt:
- Sylt
- Choklad (riven blockchoklad)
- Bär
- Honung (går att kombinera med chokladen)
Det tar lite längre tid, men det är helt klart värt det i slutändan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar