29 januari 2010

Béchamel- och gratängsås med ost

Det här är en ganska stor sats, så om ni ska göra den gratinerade blomkålen så tycker jag det blir godast med att göra halva satsen. Man kan ju göra hela och ha sås vid sidan om om man tycker det blir för lite.

Ingredienserna:
  • 100 g smör
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 l mjölk
  • salt
  • svart-/vitpeppar. 
Hur man gör:
  • Smält smör på låg värme, rör ner mjölet och rör ut ordentligt.
  • Rör ner mjölken lite i taget, rör om hela tiden
  • Låt sjuda ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
 För att det här ska bli en gratängsås med ost så får man ta och göra så här:
  • Blanda i 2 dl riven ost i en färdig sats med béchamelsås och rör om tills osten har smält.
  • Häll över blomkålen/broccolin och strö över lite bacon om man vill
  • In i ugnen på 225 grader C i 15 ev. öka till 250 grader de sista 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar