11 februari 2009

Gratinerad blomkål snabbt och enkelt

Häromdagen var mamma så stressad från jobbet att jag erbjöd mig att laga kvällens middag. Och så när jag tittade igenom kylskåpet såg jag att vi hade införskaffat blomkål och jag kom direkt på att jag skulle ta och gratinera den i ugnen med ost och bacon.

Den här maträtten är snabb att göra och enkel, den svåraste delen är att se till att såsen inte skär sig när den tillreds. Blomkålen går också att byta ut mot broccoli, då ser rätten lite godare ut om man inte har en försmak för vita rätter.

*edit - såsen är en helt vanlig bechamel-sås som när den är klar och allt ska in i ugnen blandar lite riven ost i för att få den härligt seg och smakfull. Baconet kan läggas i såsen också eller så strör man på den precis innan blomkålen ska in i ugnen. Om man har vegetarian(er) med vid måltiden så är det här ett bra alternativ.

*edit - gratinering är klar när ytan på den såsövertäckta blomkålen börjar få en lagom färg. Det tar ganska snabbt när man kör över-/undervärme på 175-200 grader

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar