17 januari 2013

Brygga kaffe del II - Espresso-/mockabryggare

     Nästa del i kaffebryggandet är den så kallade espressobryggaren alternativt mockabryggaren.

     Denna kommer i många olika utföranden men de har allihop samma princip - Vatten kokas upp, ångan filtreras igenom kaffet för att sedan kondenseras och samlas i den översta delen. Bryggaren måste med andra ord stå på en spisplatta för att kunna brygga.
     Nästa detalj som de har gemensamt är att de består av tre delar; vattenbehållaren, kaffehållaren och kaffebägaren.

     I vattenbehållaren (nedersta delen som står på spisen) häller man i vatten tills man når den lilla ventilen. Vattnet får inte överstiga den här nivån för då finns det inget inlopp för det vakuum som kommer uppstå när vattnet kokar bort. Vet inte vad som händer om detta skulle ske och jag tänker inte prova heller. Maila till Mythbusters om du vill att de ska göra ett inslag om det.

     Del två är kaffehållaren. Här häller du i kaffet. Häll i kaffe så att det är 2cm till kanten och vad du en gör, pressa inte ner kaffet! Kaffet kommer agera som ett filter för ångan och är det för hårt pressat så kommer ångan inte igenom ordentligt, vilket i sin tur leder till mindre kaffe i kaffebägaren och att det är större chans att vattenbehållaren kommer torrkoka.

     Tredje och sista delen är kaffebägaren. I mitten av denna finns en ihålig "pelare" med lock på toppen där ångan leds upp igenom. Pelaren och locket kommer kyla ner ångan såpass att den blir flytande när den når över kanten och kommer då samlas upp. Vid detta tillfälle kommer bryggaren att låta som den kokar och man ska vara vaksam på när det är klart.

      Placera Kaffebehållaren i vattenbehållaren och skruva på kaffebägaren ordentligt. Placera på spisplattan och vänta ca 15 min på nivå 5 utav 6 (alternativt 10 utav 12). Detta kan variera beroende på spisen. Fyran/åttan fungerar också men kommer dröja ännu längre innan det blir klart fast med fördelen att det har lite mer smak då istället.

     När är det klart? När det låter som att det har slutat koka och om man lyfter på locket lite grann så kan se om det fortfarande kommer kaffe igenom pelaren. Om det inte gör det så är det bara att plocka bort den från plattan, röra runt med en sked och sedan servera i små kaffekoppar.

     Hur mycket kaffe får jag? Bryggaren kommer i olika storlekar och går att köpa från 2,3, 4, 6 och 8 koppar, då menas espressokoppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar