14 februari 2009

Kladdkaka och experiment

Då var man inlurad i att blogga... Nåja, det är mer att dela med sig kunskap.
Hur som helst, poängen med detta inlägg är lite av vad som görs på våra fikatillfällen.
Jag tar mig tid och gör en kladdkaka enligt recept, men man kan ju inte bara låta den vara som den är om man har möjligheter att piffa upp den lite!

Grundreceptet för kladdkakan som vi bakar är som följer:

2 ägg
100g smält smör eller margarin
3 dl socker
2,5 dl mjöl (vetemjöl som standard, men det grövre som grahamsmjöl funkar också bra om man känner för det)
4 msk kakao
1,5 tsk vanillinsocker
1 krm salt (kryddmått är nog det fjantigaste måttet som finns, så ta lite i handen och ha i istället)

Extra tillägg från min sida:
0,5 tsk bakpulver (för lite volym i kakan)
+ extra ingredienser som nämns senare i detta inlägg

Gräddas i 18-20 min på 200°C

Nu blir det en generell poäng angående experimenteringen i sig, men detaljerna för kakan beskrivs. Först för just kladdkaka så tänker jag lite åt hållet, vilka chokladkakor av dess olika slag finns med olika smaker och dylikt. Det finns choklad med chili och liknande som kan ses lite ovanligt i choklad, men det finns för att det funkar.

Några exempel som förekommit i kladdkakorna är chili, kanel, kardemumma, något annat jag inte kommer ihåg och honung. Oftast har de kommit i en blandning av två av dessa i taget (för mycket smakämnen samtidigt kan förstöra saker och ting).
Tillräckligt mycket chili ger ett hörligt bett i kakan, kanel är ett tillägg som funkade bra i kakform. Kardemumma funkar i choklad riktigt bra (dricker varm choklad med två paket kardemummamjölk på jobbet... mums!), och är dessutom nog min favoritkrydda i annan mat också. Honung var det senaste tillägget till det hela, men det funkar bra och är tämligen populärt i form och Toblerone, som har den bladningen. Jag skulle nog säga en eller två matskedar gav kakan en bra naturlig sötma i bakgrunden medans man åt den.

Samma princip när det kommer till experiment gäller även i köket då man lagar mat. Om jag marinerar kött så ser jag hur jag vill krydda den av det lilla urval jag har hemma, för att sedan testa och se om det funkar. Spontanitet och lite äventyrligare tankegångar är bra för detta, till och med något man tror skulle bli jättedumt kan komma och överraska en.

Men se vad du har tillgängligt för dig och bli lite galen och testa något nytt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar